Isnin, 7 Disember 2009

Anak setan


Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenisanak syaitan:

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth:disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkanfitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg muladari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberisalam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agarberlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isterihilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak dideradan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari. Dan yg ke 10 (lagi dahsyat)............

10. Isetan.
Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. Terdapat di sekitar KL, Singapore, Beijing &
lain-lain tempat. Kebaikan: Memberi potongan harga pada karnival jualan.
Keburukan: Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu sembahyang. ....dan lupe yg lakinya dah tunggu kat kereta.

Pesanan:
Shopping tu agak2 sikit, jangan sampai
berlebihanpulak.
Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

lazada